Nationaal Songfestival 1959

17 februari | AVRO-studio, Hilversum DeelnemersUitslag

Op 17 februari 1959 werd van 20:20 uur tot 21:45 uur door de NTS de vierde editie van het Nationaal Songfestival uitgezonden vanuit de studio’s van de AVRO. De show werd dit jaar voor het eerst live op zowel televisie als radio uitgezonden. Karin Kraaykamp presenteerde de uitzending.

Selectieprocedure

Componisten en tekstschrijvers konden tot 31 december 1958 liedjes insturen. Er werden 125 nummers ingezonden. Daaruit koos een selectiecommissie acht liedjes, om daarbij vervolgens solisten te zoeken. Componisten en tekstschrijvers werden voorafgaand aan het festival niet bekendgemaakt, om zo de uitslag niet te beïnvloeden. Op de keuze was kritiek, omdat de gekozen liedjes veel op elkaar leken en de selectiecommissie wist wie welk liedje had geschreven. De AVRO zond later in 1959 een speciale radio-uitzending uit met een selectie van de liedjes die het Nationaal Songfestival niet hebben gehaald.

Voor het eerst werd daarbij elk liedje afwisselend door twee verschillende solisten uitgevoerd: één met het Metropole Orkest en één met een klein ensemble. De show werd onderbroken door een muzikaal intermezzo van het Metropole Orkest.

De gevraagde solisten waren in eerste instantie Corry Brokken, Tonny van Hulst, Greetje Kauffeld, Bruce Low en John de Mol. Willy Alberti, Mieke Telkamp en Christine Spierenburg werden ook gevraagd, maar weigerden deel te nemen. Alberti vanwege tijdgebrek en onvrede over zijn deelname een jaar eerder, Telkamp omdat ze bang voor  reputatieschade en Spierenburg vanwege plaatopnames in Wenen. De organiserende omroep vroeg kort voor het Nationaal Songfestival ter vervanging Teddy Scholten en Dick Doorn. Scholten gaf na afloop aan aanvankelijk niet te durven, maar besloot ja te zeggen, nadat de media al had bericht dat ze mee zou doen aan het nationale Songfestival.

Tot overmaat van ramp werden drie decorbouwers van de NTS ziek en had John de Mol last van een keelontsteking. Desalniettemin wist de organisatie een goed festival neer te zetten. De artiesten repeteerden ieder afzonderlijk, en hoorden zo dus ook de liedjes van de concurrenten pas tijdens de live-uitzending. De jurken die Greetje Kauffeld droeg tijdens de uitzending waren ontworpen en gemaakt door haar eigen moeder. Andere artiesten schaften zelf hun outfit aan.

Stemprocedure en uitslag

In tegenstelling tot voorgaande jaren, kon er dit jaar niet middels briefkaarten worden gestemd. In plaats daarvan werden er per provincie 10 juryleden aangewezen. Zij volgden de uitzending op verschillende plekken in Nederland, in aanwezigheid van iemand van de NTS ter controle. De juryleden mochten niet spreken en werden van elkaar afgezonderd bij het bepalen van hun definitieve stemmen. Daarbij gaf ieder jurylid drie punten voor zijn of haar favoriete inzending, twee punten voor de nummer twee en één punt voor de nummer drie. De jury’s konden zelf de televisie-uitslag niet volgen om zo beïnvloeding te voorkomen.

Deze twaalf jury’s samen vertegenwoordigden een representatie van de Nederlandse bevolking. Het oudste jurylid was op het moment van uitzending tachtig jaar oud. Na afloop van alle liedjes gaven zijn telefonisch hun stemmen door, waarbij de Groningse jury de stemmen bracht in een sterk dialect. Volgens het Nieuwsblad van het Noorden werd dit echter opgedragen door de NTS, en was dit niet de wil van de jury zelf.

Met deze nieuwe manier van stemmen was voor het eerst tijdens de uitzending al duidelijk welk liedje naar de internationale finale in Cannes werd gestuurd, al verliep de uitslag enigszins verwarrend doordat het scorebord niet helemaal functioneerde zoals gehoopt. De organisatie hoopte met deze nieuwe manier van stemmen dat men weer gaat voor het liedje, en niet de uitvoerende artiest. Ook weet de organisatie zo zeker dat er niet gefraudeerd kan worden met het inzenden van briefkaarten.

Een extra jury mocht vervolgens de knoop doorhakken: welke solist zou het winnende lied gaan zingen op het Eurovisie Songfestival? Deze jury, bestaande uit Jan Bronkhorst, Mieke van Dillen, Lex Karsemeyer, Karel Prior, Jan Koopman, Joop Koopman, Leo Nelissen, Tonny Schifferstein en Teo Uden Masman, koos direct na de uitzending de uitvoerende artiest van het winnende lied.

Teddy Scholten won de nationale voorronde met ’n Beetje. Na de uitzending moest direct een nieuw arrangement worden gemaakt, doordat Scholten het lied in een klein ensemble zong tijdens de nationale voorronde. Nederland won later dit jaar met de inzending voor de tweede maal een Eurovisie Songfestival.

Wat was jouw favoriet van het Nationaal Songfestival 1959?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
   

Credits

Productie: Piet te Nuyl Jr. (VARA)
Regie: Gijs Stapershoef

Foto header: NTS/Screenshot YouTube