Nationaal Songfestival 1958

11 februari | AVRO-studio, Hilversum DeelnemersUitslag

Op 11 februari 1958 om kwart over negen werd door de NTS de derde editie van het Nationaal Songfestival uitgezonden vanuit de studio’s van de AVRO. Om kwart over elf ’s avonds werden de liedjes nogmaals uitgezonden op de radio, door de AVRO.

Deze editie van het Nationaal Songfestival werd gepresenteerd door Tanja Koen, bekend als omroepster voor de NCRV en het kinderprogramma ‘Wie wil er mijn marmotje zien’. De artiesten werden ook dit jaar begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Dolf van der Linden. Arrangementen waren van Joop Elders, Manny Oets, Bert Paige en Pi Scheffer.

Tijdens de repetities maakte producent Piet te Nuyl Jr. een pijnlijke val van het podium. Na de uitzending werd hij onderzocht en bleek een splinter van zijn knieschijf te zijn gebroken. Te Nuyl moest zodoende in het gips de internationale finale van het Eurovisie Songfestival produceren.

Na de show was er lof over de televisieregistratie en de kwaliteiten van het orkest, maar werden de liedjes niet positief ontvangen. Ook was er kritiek dat de optredende artiest teveel de stemmen kan beïnvloeden, terwijl bij het Songfestival toentertijd het liedje het belangrijkst werd gevonden. Bovendien werd, doordat publiek mocht stemmen in plaats van een vakjury, vaak een ‘commercieel amusementsliedje’ als winnaar geselecteerd.

Selectieprocedure

De NTS gaf 11 toen bekende componisten de opdracht een compositie te maken voor een Songfestivallied. Deze liedjes werden beoordeeld op geschiktheid, en voor de geschikte liedjes werd vervolgens een tekst geschreven. Daarnaast mochten nieuwe tekstschrijvers en componisten liedjes insturen. Eén van die ‘vrije inzendingen’ was afkomstig van tekstschrijver en cabaretier Benny Vreden. Zijn lied won uiteindelijk de nationale voorronde, al gaf Vreden na afloop aan dat de melodie heel anders was dan hij zelf had voorgesteld.

Bij de liedjes werden solisten gezocht. Verschillende artiesten als Aukie Karsemeyer, Christine Spierenburg en Mieke Telkamp werden daarbij volgens geruchten gepasseerd, omdat er voor hen geen geschikt lied in de selectie voorkwam. Er waren uiteindelijk elf liedjes dit jaar. Vijf artiesten zongen twee liedjes, één zong één liedje. Eén van de artiesten van dit Nationaal Songfestival was Willy Alberti. Zijn dochter Willeke Alberti nam in 1994 deel aan het Eurovisie Songfestival. Ook Corry Brokken nam weer deel, ze trad onder andere als laatste op in de show: vaak gezien als de meest gunstige positie voor het verkrijgen van stemmen.

Regel was dat de liedjes niet eerder mochten worden uitgevoerd dan 12 maart, de internationale finale van het Eurovisie Songfestival, met uitzondering van de datum waarop het Nationaal Songfestival plaatsvond. Heel de wereld bleek echter al meerdere keren te zijn opgevoerd tussen de uitzending van het Nationaal Songfestival en het Eurovisie Songfestival. Dit gebeurde met toestemming van de NTS. Vanuit het Verenigd Koninkrijk zou Vera Lynn interesse hebben getoond in het lied.

Stemprocedure en uitslag

Ook dit jaar mochten de kijkers thuis de Nederlandse inzending kiezen via briefkaarten. Er kwamen 20.956 stemmen binnen bij de NTS. Uiteindelijk is op 20 februari van het jaar de uitslag bekend gemaakt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Piet te Nuyl Jr. de uitslag bekend zou maken, maar door zijn eerdere val, nam regisseur Gijs Stappershoef de honneurs waar. Corry Brokken won met Heel de wereld. Het lied kreeg ruim twee keer zoveel stemmen als de nummer twee: Weet je, ook gezongen door Corry Brokken. Het winnende lied werd nogmaals opgevoerd tijdens het Eurovisie Songfestival in het Nederlandse Hilversum.

De artiesten die deelnamen aan het Nationaal Songfestival hadden onderling zelf ook een pool gemaakt. Willy Alberti voorspelde de nummers 1, 2 en 3 goed en won daarmee de pool.

Uit de ingezonden briefkaarten werden ook tien mensen geselecteerd om namens Nederland te jureren tijdens de internationale finale van het festival. Dit werden: de heer F.J. Alblas, mevrouw Ten Boden-Dijkman, mevrouw Fransen, mevrouw Kersten, mevrouw M. v.d. Linden-Lansink, de heer P. v.d. Meer, de heer A. van Montfoort, de heer J. Schal, de heer R. Timmerman en mevrouw Veerman.

Wat was jouw favoriet van het Nationaal Songfestival 1958?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
   

 Credits

Productie: Piet te Nuyl Jr. (VARA)
Regie: Gijs Stapershoef

 

Foto header: NTS/Screenshot YouTube