Nationaal Songfestival 1957

3 maart | AVRO-studio, Hilversum DeelnemersUitslag

Op zondagavond 3 februari 1957 werd door de N.T.S. het tweede Nationaal Songfestival uitgezonden vanuit de studio’s van de AVRO. De show van drie kwartier was om kwart voor tien op de buis. Vervolgens werden die avond door de K.R.O. vanaf 23:15 uur de opnames van de liedjes gedraaid op Hilversum II. Net als bij de eerste editie was ook dit jaar weer Karin Kraaykamp de presentatrice van het programma. Er deden deze editie vier artiesten mee die elk twee liedjes mochten zingen. Zij werden begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Dolf van der Linden.

Selectieprocedure

In het eerste Songfestivaljaar (1956) was er kritiek op de selectieprocedure voor de liedjes. Alle liedjes werden namelijk in opdracht geschreven. Dit jaar kwam daar verandering in: de helft van de liedjes werd geschreven in opdracht, de andere helft door middel van een open prijsvraag onder leden van de Vakvereniging van Woord- en Toondichters der lichte Muziek (W.T.L.). Zo zouden er tien liedjes in de finale zijn.

W.T.L. maakte en keuze uit de 140 inzendingen en stuurde de vijf liedjes naar de organiserende omroep. De omroep koos echter geen één van de liedjes. Volgens de N.T.S. had dat te maken met de kwaliteit van de liedjes en het niet halen van een de inzenddeadline. W.T.L. was een maand te laat met het opsturen van de winnende inzendingen. N.T.S. wilde wel één lied accepteren, maar daar ging W.T.L. niet op in. In allerijl heeft de omroep toen nog een aantal andere tekstschrijvers en componisten gevraagd een lied te maken om zo aan de uiteindelijk acht inzendingen te komen.

Als reactie hierop kwam de Stichting Onze Lichte Muziek op 10 maart met een eigen Songfestival waarin de vijf liedjes van W.T.L. werden gezongen door Corrie Brokken, Bert van Dongen en Truus Koopmans. Onze artiesten, onze muziek werd uitgezonden op Radio Luxemburg. Ook hier kon men stemmen via briefkaarten en op 7 april werd de uitslag bekend gemaakt. De prijs bestond uit 100 gulden. Deelnemers waren:

  • Truus Koopmans – Goenacht
  • Bert van Dongen – Mooie Johanna van Volendam
  • Corrie Brokken – Zomeravond
  • Truus Koopmans en Bert van Dongen – Stappen in de nacht
  • Corrie Brokken – Als de bomen bloeien op het plein

Stemprocedure en uitslag

Het stemmen verliep ook dit jaar door middel van briefkaarten.Iedereen had t/m 10 februari om een briefkaart te versturen naar de N.T.S. in Bussum. De omroep ontving 17.433 briefkaarten. Op 16 februari werd in het AVRO-programma Week-end de uitslag bekend gemaakt. Corry Brokken won het nationale Songfestival met Net Als Toen. De makers van het winnende lied wonnen een geldbedrag van 150 gulden.

Uit de stemmers werden 10 personen geselecteerd om plaats te nemen in de Nederlandse, internationale jury tijdens het Eurovisie Songfestival 1957 in Frankfurt. Dit waren mevrouw Dam, meneer Dickman, meneer Hettinga, meneer Hovens, mevrouw Kop, meneer De Leede, meneer Van Onnen, mevrouw Schuyers, mevrouw Van Tienhoven en mevrouw Tuynstra.

Eurovisie Songfestival

Corry Brokken won op 3 maart 1957 de internationale finale van het Eurovisie Songfestival in het Duitse Frankfurt. De Nederlandse delegatie werd met bloemen en taart gehuldigd tijdens een speciale overwinningsuitzending op 5 maart.

Plagiaat

Weekblad Elsevier was niet enthousiast over het winnende liedje. In een artikel trekt het blad de vergelijking met een andere song.

Onze felicitaties voor onze landgenoten en onze deelneming voor de Franse componist die met het populaire J’ai Rendez-vous avec Vous het prototype voor dit refreintje had geleverd.

Het leidt tot een kort geding tussen Elsevier en componist Guus Jansen. Hij eist een schadevergoeding, een rectificatie in Elsevier en verschillende advertenties in dagbladen met gelijke strekking.

Wat was jouw favoriet van het Nationaal Songfestival 1957?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
   

 Credits

Regie: Ben Steggerda
Productie: Piet te Nuyl Jr.

Foto header: NTS/Beeld En Geluid | CC BY-SA 3.0