Nationaal Songfestival 1956

24 april & 5 mei | AVRO-studio, Hilversum DeelnemersUitslag
Op 24 april 1956 werd door de N.T.S. het allereerste Nationaal Songfestival uitgezonden. Omroepster vanaf het allereerste uur, Karin Kraaykamp, praatte het geheel aan elkaar. Drie artiesten deden mee: Corry Brokken, Jetty Paerl en Bert Visser. De muziek werd verzorgd door het Metropole Orkest onder leiding van Dolf van der Linden. Paerl en Brokken zongen allebei drie liedjes, Visser zong er twee.

Selectieprocedure

Alle liedjes werden in opdracht van de N.T.S. geschreven door leden van de Vakvereniging van Woord- en Toondichters der lichte Muziek (W.T.L.). Ondank dat feit had de vakvereniging kritiek op de selectieprocedure die die omroep hanteerde: volgens de vereniging had de N.T.S. moeten gaan voor een open prijsvraag. Daarmee zou de inzending een betere afspiegeling zijn van de componisten en tekstschrijvers die ons land rijk was.

Stemprocedure en uitslag

Na de show, die drie kwartier duurde, mocht het televisiepubliek door middel van briefkaarten bepalen wie ons land mocht vertegenwoordigen in Lugano (Zwitserland). Bij de organiserende omroep kwamen 6.694 briefkaarten binnen. Op zaterdag 5 mei 1956 werd de uitslag op televisie bekend gemaakt. In kranten lekte echter al eerder uit dat Voorgoed Voorbij van Corry Brokken en De vogels van Holland van Jetty Paerl de meeste stemmen kregen. Zowel de nummers 1 als 2 mochten naar de internationale finale: 1956 was het enige jaar waarin landen twee liedjes mochten inzenden voor het festival.

In de uitzending waarin de uitslag bekend werd gemaakt werden de winnende nummers nogmaals ten gehore gebracht. Jetty Paerl zong De vogels van Holland. Corry Brokken was verhinderd, en dus werd het lied eenmalig vertolkt door Jany Bron.

Eurovisie Songfestival

Tijdens de internationale finale van het festival op 24 mei was dirigent Dolf van der Linden verhinderd. De volledige uitslag van het eerste Eurovisie Songfestival is op de winnares na nooit bekend gemaakt. Lys Assia won namens Zwitserland het festival met Refrain.

Wat was jouw favoriet van het Nationaal Songfestival 1956?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Credits

Regie: Ger Lugtenburg
Productie: Piet te Nuyl Jr.

Foto header: VARA/Beeld En Geluid | CC BY-SA 3.0