Rusland wint dit jaar het Junior Eurovisie Songfestival 2017, maar bij lange na niet de televoting. Dat blijkt vandaag tijdens de uitslag van de online stemming: die won Nederland namelijk overweldigend. Jongensgroep Fource kreeg met 112 punten de eerste plek van alle mensen over de hele wereld, maar ook van Nederland zelf: ieder land kon dit jaar op zichzelf stemmen.

Top 3

De top 3 bestaat dit jaar uit Rusland, Georgië en Australië, maar of zij deze plek ook echt verdienden, is nog maar de vraag. Voorop gesteld is natuurlijk dat elk jong talent zijn uiterste best heeft gedaan en dat alle zangers en zangeressen een geweldig optreden hebben neergezet. Maar van muziek wordt een wedstrijd gemaakt en dan wint toch de beste met het leukste of best uitgevoerde liedje en door wie zou dat beter gegund moeten worden dan door het enthousiaste publiek of de televisiekijkers thuis: zij zetten immers massaal de televisie aan en luisteren de liedjes later terug. Vanzelfsprekend is dat dit de afgelopen jaren al een discussie geweest op het volwassen Songfestival: zo wonnen in 2015 en 2016 Italië en Rusland de televoting, maar gingen Zweden en Oekraïne er met de winst vandoor omdat de eerstgenoemde landen tekort kwamen bij de jury’s.

Jury-stemmen

Om terug te komen bij het JESF dat vanavond gehouden werd: Rusland eindigde tweede bij de jury’s, maar zesde bij de online stemmen met iets meer dan de helft van de punten die Nederland kreeg. 66 in totaal. Nog erger is het gesteld met Georgië: het thuisland van dit jaar – overigens een fantastisch jaar: het podium, de show, alles eromheen was erg professioneel – werd eerste bij de jury’s, maar slechts 12e bij de online stemmen. En tóch weet het land daarmee nog de tweede plek te bereiken. Andere opvallende uitslagen zijn die van Wit-Rusland en Malta: beide favorieten wisten niet bovenaan te eindigen; topfavoriet Wit-Rusland eindigde respectabel vijfde, en Malta eindigde bij de jury’s zelfs angstaanjagend laag voor zijn doen – 13e – en kon dankzij de tweede plek bij de thuisstemmers toch nog als negende eindigen. Daarnaast werd fanfavoriet Cyprus laatste en eindigde een andere fanfavoriet – Macedonië – net als vorig jaar opnieuw twaalfde.

Volledige uitslag

 1. Rusland 188
 2. Georgië 185
 3. Australië 172
 4. Nederland 156
 5. Wit-Rusland 149
 6. Armenië 148
 7. Oekraïne 147
 8. Polen 138
 9. Malta 107
 10. Servië 92
 11. Italië 86
 12. Macedonië 69
 13. Albanië 67
 14. Portugal 54
 15. Ierland 54
 16. Cyprus 45