Nederland wordt aanstaande vrijdag 19 juni vertegenwoordigd op het Eurovision Young Dancers 2015 te Pilsen, Tsjechië. Daar vindt de veertiende editie plaats van de tweejaarlijkse danswedstrijd.

Thijs Hogenboom

Thijs Hogenboom is geboren in 1994 en begon op tienjarige leeftijd zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na het behalen van zijn schooldiploma in 2011 stapte hij over naar de Koninklijke Balletschool te Antwerpen, waar hij dus vooral ballet danste.

Hij danste reeds verschillende keren mee in het tweejaarlijkse Balletgala Dansersfonds ’79. In 2013 danste hij in Estland mee in het Ballet Gala in Tartu, ter ere van de Internationale Dans Dag. Hij danste al verschillende choreografieën van Michael Shannon, Jirí Kylián en Marius Petipa. In 2012 en 2013 volgde hij tevens De Dutch Summer Dance Course.

Sinds september 2013 danst hij ook bij De Dutch Junior Dance Division in Den Haag. Dit is een talentontwikkelingstraject waarbij jonge dansers begeleid worden op het gebied van danstechniek, (re)presentatie, cultureel ondernemerschap, professionaliteit, veelzijdigheid en inzicht in hun danscarrière. Hij werkt er nog steeds en is inmiddels 20 jaar.

Pilsen

Op het Eurovision Young Dancers 2015 in Pilsen, Tsjechië, zal Thijs op muziek van Benjamin Britten dansen. Zijn artistiek leider is Thom Stuart van de Dutch Junior Dance Division, die de choreografie voor zijn rekening neemt. ‘Thijs verdient deze kans’, vindt Thom. ‘Hij is ontzettend getalenteerd. Ik hoop dat hij gezien wordt door de juiste mensen die dat talent ook in hem zien. Dit soort evenementen is belangrijk, zeker in een tijd waarin het zo moeilijk is voor jonge dansers om aan de bak te komen.’

19 juni, 19:00 uur

Aanstaande vrijdag zal de veertiende editie van het evenement plaatsvinden. Ondanks dat Songfestivalvisie zich meer bezighoudt met het songfestival, vindt het het ook belangrijk zich te richten op andere Eurovisie-evenementen, zoals het Eurovision Young Dancers. Houd de site in de gaten voor meer nieuws over het dansevenement.

Zie ook: Vrijdag 19 juni: Eurovision Young Dancers