Salvador Sobral is blij dat hij het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen, maar nuanceert het ook meteen. “Over een maand weet iemand dit meer, dat is de wereld waar wij nu in leven,” vertelt hij in een Eurovision-video op YouTube. “Blijven werken en muziek maken is wat het verschil maakt… dit niet.”

Geen nieuw leven
De zanger denkt dan ook niet dat het Songfestival zijn leven gaat veranderen. “Ik ga gewoon op tour in Portugal. Ik ga door met m’n leven. Niets veranderd denk ik. Dit is leuk. Vandaag win je, morgen moet je doorgaan met je muziekleven. Ik werk aan een nieuw album en daar denk ik aan. Ik schrijf nooit liedjes voor de radio. Mijn eerste album kwam uit in 2016 en niemand gaf erom. Zo is jazz. Na dit festival en het lied kochten mensen het album. Daar ben ik dankbaar voor.”

Verandering in de muziekwereld
Salvador hoopt de muziekwereld en het Songfestival met zijn deelname een klein beetje te veranderen. “Dat zou ik fantastisch vinden. Dit is een mooi, emotioneel liedje met een prachtige boodschap,” zegt hij. “Mensen zijn daar tegenwoordig niet meer aan gewend. Ze luisteren naar de radio en krijgen liedjes te verwerken die 16 keer op een dag worden gedraaid. Je moet het leuk vinden. Als ik kan helpen de muziek een klein beetje te veranderen, dan zou dat heel mooi zijn.” Hij hoopt dat in komende edities meer variatie komt in de muziek die landen naar het Songfestival sturen.

Geen interesse in stemmen
De zanger heeft er geen moment aan gedacht zijn lied aan te passen om een internationaal publiek aan te spreken. “Ik geef niks om stemmen. Ik wilde gewoon een mooi liedje zingen, in het Portugees,” aldus Salvador. “Onze publieke omroep wilde verandering. Ze hebben geweldige componisten uitgenodigd om dingen anders te doen, waaronder mijn zus. De beste componist van het land… van Europa. Componisten konden zelf ook een zanger kozen, en ze koos mij. Volgens mij stuurde ze het lied op de laatste dag in.”

Een lied van Salvador’s zus
Luísa Sobral schreef en componeerde het lied. “Ik denk dat de eenvoud van het lied mensen aansprak, maar vooral ook de uitvoering van Salvador. Misschien zou hij ook wel met Happy Birthday gewonnen hebben. Het was heel anders dan rest. Onze oren worden overweldigden door alles wat we horen. Als iemand komt en wat simpels zingt en daarmee direct je hart raakt… dan werkt het 10 keer beter. In dit optreden zag ik elk woord in zijn ogen.”

https://www.youtube.com/watch?v=z5VUti3kVIo

Hartproblemen
Salvador heeft hartproblemen en kon daardoor niet bij elke repetitie zijn. Luísa deed daarom de eerste twee repetities. Na de overwinning zong ze met Salvador mee op het podium in de reprise.

Streaker
Tijdens de persconferentie maakte een Australische journalist excuses voor de streaker die het podium opging tijdens een optreden van Jamala. “Hij vertegenwoordigt niet Australië,” benadrukt de journalist. “We houden van het Songfestival en we vinden het zelf ook verschrikkelijk.”

Bekijk ook: