De Franse staatssecretaris André Vallini is boos om de Franse inzending voor het Eurovisie Songfestival, melden Franse media. Het refrein van de inzending is namelijk in het Engels, en dat kan niet vindt de politicus. “Stop met de verengelste globalisering,” tweet hij. “De Francophonie is belangrijk. Het versterken van de Franse taal, is het versterken van Frankrijk en culturele diversiteit.”

Engels spreekt meer aan
Volgens het hoofd van de Franse Songfestivaldelegatie is het Engelse refrein in het lied een bewuste keuze om zo meer kans te maken in de finale van het festival. “Het zingen van een lied in het Frans is lastig, want een lied spreekt buitenlanders dan minder aan,” zegt hij tegen Franceinfo. “Voeg een aantal Engelse elementen toe, en het publiek herinnert het refrein. Bovendien maakt het een lied moderner, denk ik.”

Romeinen
Het delegatiehoofd trekt hierin de vergelijking met de verovering van Europa door de Romeinen. “Dat hebben ze heel slim gedaan. In plaats van hun eigen gebruiken met geweld op te leggen, respecteerden ze de lokale gewoontes. Dat is wat we dit jaar ook doen op het Eurovisie: de Franse cultuur respecteren, maar wel aanpassen binnen het kader van het Songfestival.”

Vaker bezwaar tegen Engels in Franse liedjes
Het is overigens niet voor het eerst dat Vallini boos is om gebruik van de Engelse taal. Eerder sprak hij al schande van het Engels in de inzending van vorig jaar en het Engelstalige EK-lied van het Franse voetbalteam.

Weinig succes
Frankrijk was de afgelopen jaren weinig succesvol op het Songfestival. Vorig jaar kwam daar verandering in toen het lied J’ai Cherché deels in het Engels werd gezonden. Het was goed voor een zesde plek. Dit jaar zingt Alma het lied Requiem.

https://www.youtube.com/watch?v=Koi36aeRv7I