In de rubriek ‘Nederland per jaar’ bekijken we alle Nederlandse vertegenwoordigers in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Dat betekent dat we in dit artikel verder gaan met het jaar 1968 toen het Songfestival werd gehouden in het Engelse London. In het jaar 1968 waren er zeventien landen die deelnamen. Die landen stuurden elk één kandidaat naar London. Nederland stuurde na de veertiende plaats van Thérèse Steinmetz Ronnie Tober naar het Songfestival; Ronnie Tober werd echter met 1 punt allerlaatste.

Ronnie Tober

Ronnie Tober werd geboren in Bussum, maar emigreerde op driejarige leeftijd naar de Verenigde Staten, waar hij aan musicals meedeed en onder andere mocht zingen voor John F. Kennedy. Hij keerde terug naar Nederland en deed in 1965 mee aan het Nationaal Songfestival; hij werd er tweede achter Conny Vandenbos. In 1966 werd hij tweede op het Knokke Songfestival. In 1968 deed hij opnieuw mee aan het Songfestival en dit keer won hij wel. Na zijn mislukte laatste plaats in London moest hij verder en dat deed hij. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje-Nassau. Hij richtte de Ronnie Tober foundation op, liep mee met de Nijmeegse Vierdaagse, waarvoor hij liedjes schreef, en hij verscheen regelmatig op het podium. Ronnie Tober is nog steeds erg actief.

Nationaal Songfestival 1968

Op 28 februari 1968 werd door de NTS de finale van de twaalfde editie van het Nationaal Songfestival uitgezonden vanaf poppodium Tivoli in Utrecht. Op 19 februari 1968 was de eerste voorronde in de Stadsschouwburg in Deventer. Net als in de voorgaande twee edities zong in één voorronde elke artiest drie liedjes, waarvan het beste lied doorging naar de finale. Het programma werd aan elkaar gepraat door presentatrice en VARA-omroepster Elles Berger. Het was de bedoeling dat er zes artiesten zouden strijden om die plek te winnen op het Europese podium in Londen (Verenigd Koninkrijk), maar Trea Dobbs en Tante Leen trokken zich vroegtijdig terug. Er bleven dus nog vier kandidaten over in de wedstrijd. Morgen van Ronnie Tober kreeg 122 punten en daarmee won het dit jaar. In London ging het minder goed.

Eurovisie Songfestival 1968

Tijdens het Eurovisie Songfestival 1968 mocht hij als tweede zijn liedje zingen, na Carlos Mendes uit Portugal en voor Claude Lombard uit België. Ronnie Tober werd op het dertiende Eurovisie Songfestival zestiende met 1 punt, dat uit Italië kwam. In 1968 won Spanje voor de eerste keer het festival: Massiel won met La, la, la. Ze kreeg 29 punten, slechts 1 punt meer dan het Verenigd Koninkrijk (gastland) dat tweede werd. Frankrijk werd derde met 20 punten. Geen succes voor Nederland dit jaar; dat veranderde in 1969.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0uIzyhoz28s[/youtube]